Βαρθολομιό
Το Βαρθολομιό απέχει από το ξενοδοχείο ΛΙΝΤΖΙ 10 χιλιόμετρα και είναι ο πιο κοντινός δήμος της περιοχής.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ
Πριν από τη Φραγκοκρατία το Βαρθολομιό ονομαζόταν Βαλτοχώρι ή Βατραχοχώρι από την τοποθεσία που ήταν γεμάτη από βαλτολίμνια με βατράχια (......) Στη διάρκεια αυτής της Φραγκοκρατίας (1204-1430) το Βαλτοχώρι ή Βατραχοχώρι πήρε το όνομα Βαρθολομιό από τον Φράγκο ιππότη Βαρθολομαίο ΙΙ Γκύζη που διαφέντευε την περιοχή μας.
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Η παράδοση λεει λοιπόν πως κάποια μέρα που ο Φράγκος ιππότης Βαρθολομαίος βγήκε περιοδεία στο απέραντο φέουδό του ,συνάντησε στο δρόμο του μια όμορφη κοπέλα ,που έβοσκε αμέριμνη τα πρόβατα του δουλοπάροικου πατέρα της στον καταπράσινο κάμπο μας.
Θαμπωμένος από τα κάλλη της ,ρώτησε ο ιππότης: Πως σε λένε κοπέλα μου και ποιό είναι το χωριό σου;Το όνομά μου είναι Λυγία και το βαθύ φαράγγι είναι το χωριό μου,απάντησε δειλά και φοβισμένα η όμορφη τσοπανοπούλα. Έτσι λοιπόν αφού ο ιππότης πήρε τις πληροφορίες που ήθελε για την κοπέλα, κάλεσε τον πατέρα της και τη ζήτησε για γυναίκα του. Μεγάλη ήταν η τιμή , μπορούσε ο πατέρας της να αρνηθεί ; Αργότερα το μέρος που πρωτοείδε ο ιππότης την αγαπημένη του ονομάστηκε Καρδιοκάφτι.Την ημέρα των γάμων τους ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός των δουλοπάροικων κατοίκων της περιοχής μας. Ο ιππότης ευχαριστήθηκε πολύ και δώρισε μεγάλες εκτάσεις γης να τις καλλιεργούν οι κάτοικοι για λογαριασμό τους. Εκείνοι τότε από ευγνωμοσύνη το "Βαλτοχώρι" τους ονόμασαν Βαρθολομιό προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη τους.Ο ιππότης αργότερα πήρε άλλη γυναίκα με μεγάλη προίκα από φέουδα και η τύχη της ωραίας Λυγίας χάνεται στους σκοτεινούς χρόνους της Φραγκοκρατίας.
ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Δεδομένου ότι στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 18 χωριά και πόλεις με όνομα Bartolomee ή παραπλήσιο , η έρευνα οδήγησε στον κτήτορά τους που ήταν ένας καλόγηρος-ιππότης ονόματι Bartolomeo.
Αυτός ο καλόγηρος-ιππότης ήταν ένας τύπος Δον-Κιχώτη.Είχε το συνήθειο να περιοδεύει στην επαρχία και να ιδρύει χωριά και πόλεις δίνοντάς τους το όνομά του.Τα στοιχεία που δίνονται από τις διάφορες πηγές συγκλίνουν στην πιθανότητα αυτός ο καλόγηρος Γαλλικής καταγωγής , σε κάποια από τις σταυροφορίες, να πέρασε και από την περιοχή του σημερινού Βαρθολομιού και ακολουθώντας το συνήθειο του , να του έδωσε το όνομά του.
10 Νοέμβρη 1825 : Η μάχη του Βαρθολομιού
Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως Σπυρίδωνος Τρικούπη (Κεφ. ΝΗ , αναφορές στα γεγονότα των ετών 1825-26)
Στις 9 Νοεμβρίου του 1825 τα στρατεύματα του Ιμπραήμ έφτασαν στην περιοχή του Βαρθολομιού , όπου βρήκαν απροσδόκητη αντίσταση από τους κατοίκους, που απέκρουσαν την πρώτη επίθεση . Αφού πήραν θάρρος από την επιτυχία τους , εξασφάλισαν τα γυναικόπαιδα στο Κάστρο Χλεμούτσι,όπου έμειναν μερικοί άνδρες μαζί τους και οι υπόλοιποι γύρισαν στο Βαρθολομιό για να το υπερασπιστούν σε περίπτωση που οι εχθροί θα έκαναν και δεύτερη επίθεση. Την επόμενη ημέρα έγινε η επίθεση των Αιγυπτιακών στρατευμάτων. Οι Βαρθολομαίοι περικυκλώθηκαν και αποκλείσθηκαν από τους εχθρούς. Αντιστάθηκαν και πολέμησαν γενναία . Οι σύντροφοί τους στο Χλεμούτσι έστειλαν ενισχύσεις (150 εκλεκτούς) για να τους βοηθήσουν. Όταν όμως οι ενισχύσεις έφτασαν στους αμπελώνες του χωριού , κυκλώθηκαν από τους εχθρούς και σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν. Μαζί τους έπεσαν και 56 γενναίοι που αρχικά είχαν ταμπουρωθεί στο χωριό και πολέμησαν όλη την ημέρα.
10η Νοέμβρη 2001
Ο πρώτος εορτασμός της επετείου της μάχης του Βαρθολομιού Το Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001 γιορτάστηκε για πρώτη φορά, μια πολύ σημαντική και μέχρι τότε αγνοημένη επέτειος : Η μέρα που οι οπλαρχηγοί Βέρρας και Ντορβάς με τα 300 παλικάρια τους, σαν γνήσιοι απόγονοιτου Λεωνίδα, έστησαν τα στήθη τους απέναντι στον κατακτητή. Είναι μια μέρα θυσίας που το Βαρθολομιό και η γύρω περιοχή θυμάται και τιμά. Και είναι μέρα θυσίας επειδή αυτοί οι 300 ήρωες έπεσαν μέχρι ενός, αφού πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις και τότε μόνο νικήθηκαν, όταν η βροχή , μετά από μάχη πολλών ωρών αχρήστεψε τα ντουφέκια τους.
Ετσι μια πιθανή ετυμολογία είναι : βαλτόλιμνο>βαρτόλιμνο>βαρθολίμνιο>βαρθολιμνιό>βαρθολομιό
Το παλαιότερο κείμενο στο οποίο αναφέρεται η σημερινή ονομασία (Βαρθολομιό) είναι ένα πατριαρχικό σιγίλιο του 1200 που βρίσκεται στη γειτονική μονή των Βλαχερνών. (περιοχή Κυλλήνης).
Ο Δήμος Βαρθολομιού είναι Καποδιστριακός Δήμος, δηλαδή έχει προκύψει μετά το 1998, από τη συνένωση των κοινοτήτων Βαρθολομιού, Λυγιάς, Μάχου, Δήμητρας και Καλυβίων.
Έδρα του Δήμου είναι το Βαρθολομιό.
Το Βαρθολομιό συνδέεται με τον οδικό άξονα Πατρών -Πύργου μέσω Γαστούνης.